ultimativni vodič za odabir pravog benda za svadbu (2023.)

Ultimativni vodič za svadbe 2021

Rešili ste da pravite svadbu – čestitamo! 🙂

Stavke koje Vas sada čekaju da ih organizujete su:

  • restoran
  • muzika
  • opštinsko / crkveno venčanje
  • fotograf
  • dekoracija
  • pozivnice

To su NAJKRUPNIJE stvari. Naravno, uvek će se naći neka sitnica koja se rešava usput.

Restoran

Restoran ste pronašli, a ukoliko niste, poslužiće Vam članak 5 najboljih restorana za svadbe u Beogradu.

Uloga restorana jeste da obezbedi ambijent, dobru hranu i piće, profesionalno i ljubazno osoblje.

Bendovi za svadbe

Muzička podrška na vašoj svadbi može biti bend, DJ, tamuraši, gudački kvartet

Muzika ima ulogu da pravi atmosferu, bilo da je slučaj da očekujete dobru žurku, ili da muzika u pozadini prati dešavanje (neka vrsta coctail party-a).

Uglavnom, šta god da ste zamislili kao muzičku podršku za taj dan, dolazite do velike ponude izvođača.

Ukoliko ste odlučili da će Vam svirati bend, prva stvar je da istražite repertoar koji izvodi. Bitno je da je sastav i kvalitet benda po Vašem ukusu. Uvek je bolje da bend ima više instrumenata, jer drugačije nije moguće da bude zanimljiv tokom cele svadbe (7-8 sati). Ista stvar je i sa vokalima – nakon nekog vremena 1 ili 2 pevača/pevačice postaju dosadni (baš zbog toga koncerti najčešće traju do 2 sata).

Da ne bude zabune, bitan je kvantitet, ali definitivno je daleko bitniji kvalitet tih istih izvođača. Ukoliko niste profesionalni muzičar, veoma je teško proceniti nijanse kvalitetnog sviranja (pevanja). Može se podrazumevati da ljudi koji su završili muzičke akademije imaju visoke kriterijume, mada i to nije uvek slučaj. Izvođenje pop-rock muzike ima veze sa klasičnom muzikom koja se izučava na muzičkim akademijama, ali zato izvođenje narodne muzike je skroz neka druga priča. Baš zbog toga je bitno da birate bend čiji muzičari su prošli škole narodne muzike, naravno ukoliko uopšte želite narodnu muziku na svojoj svadbi. 🙂

Kao što je spomenuto, nije obavezno da dobar bend ima školovane muzičare, na kraju ste Vi ti koji kažete: “Ovaj bend mi se dopada i želim ga na svom venčanju!” Prilikom osmišljavanja repertoara imajte na umu da je zadatak benda da zabavi sve goste (koji možda nemaju isti ukus kao Vi). Preporuka je da nikako ne dozvoljavate naručivanje pesama, jer će Vam se svadba pretvoriti u rasulo u 100% slučajeva! Na sledećem linku možete pogledati koje su to opcije muzičkog programa koje bendovi inače nude.

Opštinsko / crkveno venčanje

Opštinsko venčanje može biti u opštini ili u restoranu (češća varijanta). Ukoliko dovodite matičara u restoran, imajte na umu da je potrebno zakazati termin dosta ranije, jer oni tog dana sigurno moraju da uklope 3-4 venčanja. Kada budete zakazivali termin, dobićete i spisak dokumenata koje morate da pripremite.

Crkveno venčanje je slična stvar što se tiče organizacije. Ovde postoje protokoli koji traju neko vreme. Potrebno je položiti predbračni ispit gde crkva ispituje da li dvoje ispunjavaju uslove propisane u crkvenim kanonima.

NAPOMENA: odaberite kumove, jer su Vam oni potrebni i u crkvi i u opštini! 🙂

Fotograf za svadbe

Fotografi su obavezni deo svakog venčanja. Ukoliko ne želite video snimanje, to je ok, ali svi žele fotografije sa svadbe.

Na tržištu fotografa je trenutno opšti haos. Desilo se to da je dosta fotografa napravilo ugovore sa restoranima gde je dogovoreno da restorani uslovljavaju mladence da uzmu određenog fotografa, a taj isti će isplatiti nadoknadu restoranu koja nije mala (kreće se i do 30-40k evra godišnje u ozbiljnim restoranima u Beogradu). Ovde je neprijatna situacija, jer niko ne želi da bude uslovljen za svoj novac, a ukoliko ipak odlučite da dovedete svog fotografa, moraćete da platite penale restoranu.

Ovi fotografi su uglavnom ok, ne možete da očekujete nešto specijalno jer ih ne plaćate, oni zarađuju od prodaje slika. Kao što možete da pretpostavite, zbog toga su vas slikali 783 puta kod drugarice na svadbi i jurili Vas ceo dan da Vam prodaju te slike.

Savet je da ne pristajete na ovakvu vrstu ucene, makar po ceni da promenite restoran, jer dovodite svoje goste u neprijatnu situaciju i neplaniran trošak.

Dekoracija za venčanja

Organizaciju dekoracije restorana su uglavnom na sebe preuzeli sami restorani. Tu govorimo o nekim standardnim dekoracijama stolica, stolova, ambijenta restorana itd.

Ukoliko želite unikatnu dekoraciju, posebne boje, materijale, rekvizite itd., u tom slučaju morate da angažujete profesionalnu agenciju koja se bavi istom. Dekoracija može da košta dosta novca (par hiljada pa sve do 50k evra – nije šala 😂).

Pozivnice

Trend za 2023. godinu jesu unikatne pozivnice. U pitanju su pozivnice gde se angažuju dizajneri, a za izradu se koriste posebni materijali: posebni papir, pleksiglas, staklo, plastika… Pitanje je samo koliko želite da se bavite istima. 🙂

Ostalo

Uz sve navedeno, očekuje Vas mnoštvo sitnica koje ćete morati da završite poput burmi, dokumenata, liste gostiju itd.

Kao ispomoć možete da angažujete organizatora venčanja koji će se pozabaviti svim detaljima i brinuti o tome da se ništa ne zaboravi.

Ukoliko ćete se ipak Vi baviti ovim stvarima, preporučujemo korišćenje planera, postoje i neke online varijante gde čak možete napraviti i websajt koji će sadržati sve informacije koje bi eventualno mogle da zanimaju Vaše goste. Više pogledajte na: theknot.com

Nadamo se da Vam je ovaj tekst bio od pomoći. Ukoliko nekako možemo dodatno da Vas usmerimo, budite slobodni da nam se obratite.